Do góry

Śniadania Przepis na:

Barszcz biały

Śniadania

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 742

Dodano: 03.08.2009

Odsłon: 6752

Orzeżwiający barszczyk, pyszny z jajkiem, kiełbaską i skwarkami.

Składniki

  • Na garnek ok 5 l.:
  • 2 łżki mąki
  • płaska łyżka soli
  • ok.350 ml śmietany 18%
  • ok. 3 szczypty kwasku cytr.
  • odrobina mleka
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku nastawiamy wodę ok 4 litry. Na boku w miseczce czy kwarcie ( garnuszku) mieszamy 2 łyżki mąki , łyżka soli, kwasek cytr z odrobiną wody, mleka, najlepiej trzepaczką do jajek. Dodajemy śmietanę. Wlewamy na wrzącą wodę jak zaczyna "uciekac z garnka" barszczyk gotowy. Zostawiam w szafce, jem na drugi dzień, nawet na trzeci na śniadanie, nie psuje się, nabiera smaku, pyszny. Mozna kwasku dosypac lub użyć mniej, jeżeli nie lubimy zbyt kwaśnego, próbować w czasie gotowania i doprawiać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń