Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały na serwatce

Zupy

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1987

Dodano: 04.09.2013

Odsłon: 1232

Po zrobieniu twarożku ze świeżego mleka została mi miseczka serwatki. Znowu dylemat - wyrzucić żal, bo zostało w niej sporo śmietanki, więc do recyclingu. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz. Oto skutki...

Składniki

  • wędzonka - żebra wieprzowe wędzone z mięsem - ok. 20 dag
  • boczek wędzony - ok. 20 dag
  • biała kiełbasa - ok. 20 dag
  • serwatka - ok. 1,5 l (może być ze sklepu)
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka majeranku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z wędzonych żeber odkroiłem mięso (ile się dało), resztę zalałem ok. 750 ml wody i zagotowałem.
    Pozostałe mięso pokroiłem wraz z boczkiem w dość dużą kostkę.
    Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłem wędzonki i wytopiłem na małym ogniu co się dało.
    Dorzuciłem pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażyłem wszystko, aż cebulka się zrumieniła.

  2. W tym czasie wędzone kości wygotowały się i wywar nabrał smaku i aromatu. Obrałem resztę mięsa - kości bardzo smakowały mojemu psu.
    Wywar przelałem do większego garnka, dołożyłem wysmażoną wędzonkę, mięso obrane z kości i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chochlą wywaru zalałem patelnię, na której pozostał tzw. "smak" - przywarte do dna resztki ze smażenia wędzonki i cebuli. Postawiłem na ogniu i, gdy wszystko się ładnie rozpuściło dodałem do barszczu.
    Dołożyłem do garnka dość grubo posiekany czosnek, dodałem majeranek i, gdy wywar się zagotował, wlałem serwatkę.
    Gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. (Na tym etapie możesz ewentualnie dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę - zupa będzzie bardziej treściwa).
    Podaję z jajkiem na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń