Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony

Zupy

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2837

Dodano: 30.09.2009

Odsłon: 40270

Pyszny dodatek do krokietów. Z dodatkiem uszek doskonały na wigilijny stół.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki i warzywa obrać i pokroić, dodać skrzydełka (jesli to barszcz wigilijny to skrzydełka pomijamy) i zalać wodą. Dodać liście laurowe, grzybki i obrany czosnek.

  2. Gotować około godziny, na pięć minut przed końcem dodać majeranek. Cały wywar przecedziś do drugiego garnka, doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem.

  3. Jeśli ktoś lubi barszcz o bardziej czosnkowym aromacie należy nie gotować czosnku, tylko wycisnąć go po zdjęciu buraków z ognia, zamieszać, zostawić na chwilę i dopiero przecedzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 18 lutego 2010 świetny przepis, robimy bardzo podobnie, ale czosnek wrzucamy dopiero na koniec gotowania, dodajemy po wyłączeniu ognia surowego buraka dla poprawy barwy barszczu. Pozdrawiamy z Katowic.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 22 grudnia 2009 W przepisie wyraźnie jest zaznaczone, że jeśli jest to barszcz przygotowywany na wigilię to pomijamy skrzydełka. Dodaję je, kiedy gotuję ten barszcz w ciągu roku, bo taki lepiej smakuje moim domownikom.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EveLinda 21 grudnia 2009 A ja przygotowuję barszcz wigilijny w nastepujacy sposób:

W ogromnym garze gotuję włoszczyznę włożoną do zimnej wody. Po kilku minutach od momentu zagotowania warzyw, dodaję łby karpiowe, płetwy i ogony i pod koniec gotowania dodaję ziele angielskie i listek laurowy.
W osobnym garze przez godzinę gotuję 1 kg czerwonych buraków w łupinach (przy zakupie sprawdzam paznokciem ich kolor - musi być nieciemnokarminowy, ale mocno purpurowy). W miseczce już moczą się grzyby - 2-3 borowiki suszone, przygotowuję czosnek - przeciskam do miseczki i skrapiam olejem arachidowym, wyciskam sok z 3-4 cytryn.
Ugotowane buraki odcedzam i zalewam zimna wodą ( lepiej się obierają), potem tarkuję na grubej tarce.
Przelewam przez sito warzywa i łby karpiowe.
Do uzyskanego wywaru dodaje potarkowane buraki, grzyby i króciutko podgotowuję. Dodaję czosnek, sok z cytryn, pieprz czarny, parpykę chilli (proszek lub suszoną), cukier do smaku i na końcu sól. Opary tego barszczu muszą być o zapachu buraczano-slodko-kwaśnym. Smak powinien być zdominowany przez buraki z delikatną nutą czosnku i grzyba w tle. Ryba nie powinna być w ogóle wyczuwalna.
Po przecedzeniu uzyskuję klarowny barszcz o przecudnym kolorze i wyjątkowym smaku. Podany na stół z uszkami z nadzieniem grzybowym znika w błyskawicznym tempie.
Życzę smacznego !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stiv73 21 grudnia 2009 Co to za wigilijny barszcz na mięsie ?,to chyba jakaś pomyłka Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń