Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony wigilijny

Zupy

Autor: sms1962

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 269

Dodano: 17.12.2009

Odsłon: 69851

Barszcz czerwony z uszkami to w niektórych częściach Polski jedno z najważniejszych dan wigilijnych. Przepis, który zamieszczam poniżej moja przechodzi w mojej rodzinie z dziada pradziada i moja prababcia przekazała go mojej babci a ta mojemu tacie. Jest to właściwie kwas burakowy, który jest składnikiem właściwego barszczu wigilijnego. Jego podstawową zaletą jest to, ze jest zupełnie naturalny i pozbawiony różnych upiększaczy w postaci np. przypraw. Sprawia to, że ma niepowtarzalny zapach i smak. Można go też pić na surowo.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki i resztę jarzyn dokładnie umyć i obrać

  2. Buraki i jarzyny pokroić "byle jak"

  3. W tak zwanym międzyczasie :-) ugotować wodę i dodać 1 łyżkę stołowa soli na 1 litr. Wodę po zagotowaniu ostudzić

  4. Buraki i jarzyny ułożyć najlepiej w dużym glinianym naczyniu albo słoiku i zalać OSTUDZONĄ wodą tak aby woda zalewała jarzyny z burakami.

  5. Na sam wierzch dać chleb

  6. Całość przykryć gazą lub kuchenną ściereczką i postawić w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera na ok. 5-7 dni.

  7. Po mniej więcej tygodniu usunąć warstwę pleśni i zlać barszcz przez sitko do naczynia.

  8. Barszcz przelać do butelek/słoików i przechowywać w lodówce.

  9. Do Wigilii dać wg. smaku barszcz do przygotowanego wywaru grzybowego czy grzybowo buraczanego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 19 grudnia 2009 Sns1962 jest opcja edycji, tylko musisz kliknąć na "Twój profil" i przy tym przepisie jest po prawej stronie "edytuj".

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sms1962 19 grudnia 2009 Dzieki za pochwaly. Oczywiscie nie wody tylko soli.

Hm, nie ma opcji edycji, ale moze zainteresowani znajda w komentarzach

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikot 18 grudnia 2009 Właśnie na taki przepis czekałam,dzięki,ale mam pytanie,w podpunkcie 3 dodać 1 łyżkę stołową wody? czy może soli?proszę o poprawkę bo chyba jest potrzebna.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikot 18 grudnia 2009 Właśnie na taki przepis czekałam,cieszę się ze sie pojawił,dzięki,ale mam pytanie,w podpunkcie 3 dodać łyżkę wody?czy może soli?proszę o poprawkę bo chyba konieczna.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mazia 17 grudnia 2009 robię taki sam na wigilię i żałuję ,że nie chce mi się zawsze-polecam ,barszczyk super!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 grudnia 2009 Przepisy naszych przodków, to najlepsze i najzdrowsze dania. Uwielbiam czerwony barszcz z uszkami, ale niestety nigdy nie jadłam na zakwasie i bardzo żałuje.Pozdrawiam i życze WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń