Do góry

Zupy Przepis na:

barszcz czerwony z fasolą na żeberkach

Zupy

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 561 Ocena: 13414

Dodano: 18.11.2011

Odsłon: 7609

pożywny i pyszny

Składniki

  • 0.7 kg chudych żeberek
  • 30 dkg białej drobnej fasoli namoczone na noc w wodzie
  • 0.7 kg czerwonych niedużych buraków pokrojonych w kostkę
  • 2 marchweki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka,kawałek selera w całości ,bo po ugotowaniu wyrzucam
  • biała część pora pokrojongo w talarki
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 200ml słodkiej śmietany 10 %
  • 2-3 łyżki octu ,lub pół wyciśniętej cytryny do zakwaszenia
  • sól,pieprz,cukier do smaku
  • ewentualnie dla koloru 2-3 łyżki dobrego koncentratu buraczanego
  • 2-3 suszone grzybki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. żeberka umyć ,pokroić na kawałki i ugotować do miękkości na osolonej wodzie ok.1 litr.Następnie wywar odcedzić,aby przypadkiem nie została jakaś kosteczka.Żeberka oprawić z kości,pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wywaru.Dolać jakieś 2,5 litra wody w wstawić do gotowania.

  2. po kolei dodawać namoczoną i odcedzoną fasolę,warzywa ,suszone połamane grzybki, buraki i ziemniaki.Barszcz powinien się gotować do momentu aż buraczki i fasola będą miękkie.

  3. przed końcem gotowania doprawić do smaku solą ,pieprzem,zakwasić octem lub cytryną ,dodać cukru,wlać słodką śmietanę.Można posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń