Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś prezentuję Państwu barszcz czerwony w nieco urozmaiconej wersji z pieczarkami, mięsem mielonym i biała kiełbasą. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i z powodzeniem może stanowić cały obiad :-)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Składniki
Do garnka wlewamy wywar z buraków i dodajemy fasolę, uprzednio odcedzoną z zalewy i stawiamy na ogniu. Od tego momentu cała zupa będzie gotowała się 50 minut.
Warzywa myjemy. Buraki i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a pieczarki kroimy w plasterki lub trzemy na szatkownicy (ja tak robię, bo jest szybciej), cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobna kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Przygotowane warzywa po kolei wrzucamy do garnka.
Kiedy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso mielone (tak jak na spaghetti, aby porobiły się grudki) i wrzucamy do gara, a następnie kroimy kiełbasę w grubsze plastry (ok. 1 cm) i też wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu, aż osiągniemy 50 minut od czasu rozpoczęcia gotowania :-)
Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Do gotowania barszczu (nie tylko w tej wersji), używam wywaru, który pozostaje mi po zaprawianiu buraczków na zimę (dwa przepisy można znaleźć na moim profilu), a kiedy ten się kończy używam zwykłego soku buraczanego z kartonu. Taki barszcz można podawać jako dodatek do ziemniaków z cebulką i skwarkami, z makaronem lub (jak ja tym razem) z pierożkami z kapustą i grzybami. Na talerzu warto też "doprawić" barszcz łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)