Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz Ukraiński

Zupy

Autor: Pina86

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 47

Dodano: 03.11.2008

Odsłon: 2579

Przepis jest od mojej babci ktora jest rodowita ukrainka,pyszna zupa ale niestety dosc pracochlonna:)

Składniki

  • mieso wolowe, 0,5 kg.
  • biala kapusta, 0,4 kg
  • buraki cwiklowe, 0,25 kg
  • przecier pomidorowy 30%, 3/4 sloiczka
  • ziemniaki, 0,4 kg
  • korzen pietruszki
  • srednie marchewki, 2
  • cebule, 2
  • kopiaste lyzki smietany 18%(kwasnej), 4
  • lyzki stolowe oleju slonecznikowego, 2
  • lyzka octu
  • lyzka cukru
  • maka do zasmazki
  • maslo, 50 g
  • zabki czosnku, 5-6
  • ziaren pieprzu, 6
  • ziarna ziela angielskiego, 4
  • duze liscie laurowe, 4
  • sol
  • KOPER
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac bulion,przecedzic,mieso oddzielic od kosci,odlozyc oddzielone.Obrac buraki i pokroic je w drobne paseczki.Wrzucic buraki na patelnie,dodac olej,ocet,cukier i przecier pomidorowy.Dolac troche bulionu i dusic buraczki w przecierze do stanu polmiekkosci.Na innej patelni ,podsmazyc na masle pokrojona w kostke cebule oraz pokrojone w paseczki marchewke i korzen pietruszki.Do bulionu dorzucic ziemniaki,zagotowac,nastepnie dodac poszatkowana kapuste.Po 15 min. dodac zawartosc obydwu patelni oraz pieprz ,ziele angielskie ,liscie laurowe i gotowac nastepne 15 min.Pod koniec dodac zasmazke zrobiona na masle ,zgnieciony czosnek i natke pietruszki.Odstawic garnek co najmniej na godz.Podac odgrzany ,dokladajac oddzielnie do kazdego talerza:najpierw porcja wolowiny z bulionu,potem duza lyzka smietany i wszystko posypac mieszanka posiekanej natki pietruszki i kopru. Czas gotowania:- ziemniaki -30 min. -kapusta-25 min -podsmazona marchewka i pietruszka-12-15 min -duszone buraczki z przecierem-10-15 min. Na koniec mozna wszystko jeszcze raz osolic i popieprzyc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elkamor 02 września 2009 To nie jest żaden barszcz ukraiński!!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalia667 05 sierpnia 2009 Ten barszcz zupełnie nie przypomina mi ukraiński. Sama jestem Ukrainka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 28 kwietnia 2009 Osobiście znam wersję bez wołowiny,za to z fasolą,najlepiej perłową.Fakt jest faktem,że jest to bardzo pracochłonna zupa,ale smakuje rewelacyjnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń