Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz z krokietami

Zupy

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1448 Ocena: 33319

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 1933

Zajadamy się często, nie tylko od święta.

Składniki

  • Barszcz
  • 500 g buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków
  • cukier
  • ziarna pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml kwasu z kiszonych ogórków
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • Farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • suszony lubczyk
  • sól, pieprz
  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • Dodatkowo:
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny.

    Farsz:

    Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy.
    Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką.
    Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.

    Naleśniki:

    Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
    mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
    po ok. 2 min z każdej strony.


    Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy.
    Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano.

    Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem.

    Podajemy od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 12 stycznia Właśnie uświadomiłam sobie, że bardzo dawno nie jadłam krokietów. Czas to zmienić i wypróbować Twoje krokiety i barszczyk ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 stycznia Barszczyk! <3 Krokiety! <3 Jestem w niebie :D Uwielbiam!!!! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 11 stycznia Wczoraj również miałam barszcz czerwony tylko z pierożkami :) pychota w obu wydaniach Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń