Do góry

Desery Przepis na:

Batoniki imbirowo-migdałowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 10047

Pyszne batoniki. Warto spróbować :)

Składniki

  • migdałów, 25 dkg
  • świeżego imbiru lub 2 łyżki imbiru w proszku, 10 dkg
  • kostki masła, 1/2
  • cukru, 1 i 1/2 szklanki
  • miodu, 3 łyżki
  • gorzkiej czekolady, 1 tabliczka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały wysypać do rondelka, sparzyć i pozostawić w wodzie na kilka minut. Odsączyć. Ostudzić i zdjąć z każdego skórkę.

  2. Migdały pokroić w słupki lub na kawałki. Świeży imbir obrać i zetrzeć na tarce.

  3. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Wsypać migdały, imbir - gotować około 5 minut, cały czas mieszając.

  4. Gorącą masę wlać na blachę wyłożoną pergaminem. Gdy masa przestygnie, pokroić ją w prostokąty, odstawić do wystudzenia.

  5. Czekoladę połamać na kawałki i stopić. Batoniki zanurzać do połowy w czekoladzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beatryczoland 20 września 2009 Smakuja mi ale nastepnym razem dam duzo mniej imbiru, albo zastapie czyms innym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń