Do góry

Przekąski Przepis na:

bawarskie pieczywo

Przekąski

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1675

Dodano: 24.11.2011

Odsłon: 5915

pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

Składniki

  • maka, 500g
  • olej, 50 ml
  • drozdze, 25g
  • woda, 250 ml
  • sol, 1 lyzka
  • dodatkowo do gotowania:, 1 l wody
  • soda oczyszczona, 4 lyzki
  • sol zwykla, 1 lyzka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z maki, drozdzy, wody i soli zagniesc ciasto. kiedy zacznie odchodzic od miski, dodawac olej, wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta (ok 10 min). w razie potrzeby podsypywac maka.

  2. ciasto odstawic w cieple miejsce, az podwoi swoja objetosc.

  3. litr wody wlac do dosc niskiego garnka, zagotowac z lyzka soli i soda. z ciasta odrywac male kawalki, formowac buleczki lub rogale, wrzucac na gotujaca sie wode (woda ma sie gotowac na dosc wolnym ogniu), po ok 10-15 sek wyciagac i ukladac na wysmarowana olejem blaszce.

  4. bulki czy tez rogale piec w temp 180 stopni, az mocno sie zarumienia (mocny, brazowy kolor)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 26 stycznia 2012 fajnie wyglądają muszę wypróbować ten przepis bo jeszcze takich bułeczek co się gotuje i dopiero później piecze jeszcze nie jadłam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń