Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich smakoszy bez najlepszy przepis. Z bezami nie do końca jest taka prosta sprawa ale warto dość do wprawy bo są naprawdę przepyszne !
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 219
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 136
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 219
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 136
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka jajek ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę tak aby po odwróceniu miski masa nam nie wyleciała.
Dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i miksujemy na wysokich obrotach jeszcze ok 5-6 minut. Masa musi być gładka i lśniąca. Dodajemy barwnik bądź też nie -wedle uznania.
Bezę przekładamy do szprycy bądź rękawa kuchennego i wyciskamy dowolnej wielkości różyczki.
Pieczemy w temperaturze 150 stopniu po ok. 15 min zmniejszamy ją do 120-110 stopni. Pieczemy ok 50 minut jeśli lubimy bezy ciągnące się w środku bądź 90 minut jeśli lubimy kruche bezy. Z tych proporcji wychodzi jedna blacha. Rady - Nie możemy bezy miksować zbyt długi czas ponieważ może nam opaść. Także jak tylko cukier w całości rozmiksujemy kończymy miksowanie. - Do miski z białkami nie może dostać się woda, żółtko ani skorupka z jajka, może to spowodować nie ubicie się białek. - Temperatura początkowa to 150 stopni następnie należy ją obniżyć do 110-120 stopni, jeśli posiadamy piecyk gazowy i nie możemy zmniejszyć temperatury ustawiamy na najniższą i uchylamy piekarni. - Jeśli lubicie można dodać otartą skórkę z cytryny bądź też pomarańczy aby nadać dowolnego smaku