Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała Kiełbasa własnej roboty

Przekąski

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 551 Ocena: 13010

Dodano: 05.04.2011

Odsłon: 26262

Naprawdę polecam jest smaczna i na pewno będzie hitem na Świątecznym śniadaniu wielkanocnym , jak również na spotkaniu w gronie przyjaciół.

Składniki

  • łopatka bez kości, 3kg
  • boczek świeży bez skóry i kości, 3kg
  • peklosól, 110g
  • majeranek, 9 łyżeczek
  • czosnek, 2,5 główki
  • pieprz, 3 płaskie łyżeczki
  • osłonki (jelita), ok. 15 metrów
  • 1 litr wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięsa zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o dużych oczkach ( 4-5 mm). Dodać wszystkie przyprawy oraz drobno posiekany czosnek.
    Wyrabiać ręcznie przez ok. pół godziny dolewając po trochu 1 litr zimnej wody.

  2. Odstawić do lodówki na 20 minut , aby mięso przeszło smakiem.

  3. Na maszynkę do mielenia mięsa ( bez nożyka i sitka ) nałożyć nasadkę do napełniania kiełbas , na nią nasunąć ok. 1 metra jelita robiąc supeł na końcówce .
    Napełniać je ostrożnie aby nie porozrywać. W trakcie napełniania formować dowolnej długości kiełbaski przekręcając na przemian lub zawiązywać sznurkiem.

  4. Kiełbasa musi poleżeć w lodówce przynajmniej 4 godz., aby dojrzeć .
    Po tym czasie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na najmniejszym ogniu na 15 minut . Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy do całkowitego zaparzenia.

  5. UWAGA :

    1) Aby biała nie pękała nakłuwamy ją w kilku miejscach przed włożeniem do wrzątku
    2) W stanie surowym można przechowywać w lodówce do 2-ch dni
    3) Można zamrażać
    4) czosnku nie wolno miażdżyć w prasce , bo kiełbasa będzie kwaskowa , należy czosnek drobno posiekać

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 marca 2012 Dzięki ci bardzo za wszystkie przemiłe komentarze - pozdrawiam serdecznie !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 marca 2012 Popieram twoje zdanie wiesz co jesz - pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 04 marca 2012 goramarcina1 masz racje najwazniejsze ze wiesz co jesz pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 marca 2012 junisa3 - karkówka oczywiści jest jak najbardziej ok. Ja w tym roku na święta dodam więcej wody , może bedzie bardziej wilgotna , należy jednak pamiętać , że masa mięsna nie może być za chuda - to po pierwsze ,a po drugie to te nasze domowej roboty nie zawierają tzw. wypełniaczy i ulepszaczy ,więc może się wydawać ,że jest trochę za sucha,ale najważniejsze ,że zdrowa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 04 marca 2012 Robie podobnie, tylko z karkowki, czasem jak jest bardziej sucha dodaje boczku. Tylko nie wiem dlaczego czasem kielbasa po ugotowaniu jest sucha (krucha)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 listopada 2011 Ale mnie zbeształaś jolic,a tak na prawdę wcale nie skrytykowałam twojego przepisu,bo go nie wypróbowałam,więc jak mogę krytykować?
Napisałam że jest cienki ,ale chodziło mi o za krótki i nieszczegółowy opis wykonania.
I wiesz mi że nie miałam zamiaru cię obrazić.Jeżeli tak to przyjęłaś to przepraszam..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolic 23 listopada 2011 żadna rewelacja - robiłam i szczerze nie polecam
po Twojej krytyce mojego przepisu spróbowałam twojego i szczerze zawiodłam się.
szkoda że po za czubkiem zwłasnego nosa nic nie widzisz
każdy ma jakieś zdolności po swojemu a ty wszystkich tylko krytykujesz - nie na tym ten portal polega kochana

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 kwietnia 2011 Jelita można kupić na Allegro,jest kilku sprzedawców,są zasalane i mają długi termin ważności.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalka5 05 kwietnia 2011 można kupić w marketach lub są sklepy z wszystkim co jest potrzebne do wyrobu własnych wędlin i szynek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 05 kwietnia 2011 A skąd wziąć jelita? Ja świń nie biję i nie mogę wejść w ich posiadanie, a swoich nie oddam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń