Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Dania główne

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1192

Dodano: 13.07.2009

Odsłon: 14576

nic dodac nic ujac, polska tradycja!

Składniki

  • kapusta swieza, 1 kg
  • kapusta kiszona, 1 kg
  • kielbasa z typu zwyczajnych, 4 laski
  • biodrowka/karkowka, 500 gr
  • golonka, mala
  • boczek wedzony, 300 gr
  • sliwki suszone, garsc
  • grzyby suszone, garsc
  • lisc laurowy, 3 sztuki
  • pieprz caly, kilka ziarenek
  • ziele angielskie, kilka ziarenek
  • sol, do smaku
  • koncentrat pomidorowy, sloiczek, lub 2 puszeczki
  • kminek, 1 lyzeczka
  • jalowiec, kilka ziarenek
  • WINO CZERWONE, pol szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapuste swieza, siekamy na drobne paseczki, podsmazamy i wrzucamy do garnka.

  2. Kapuste kiszona pluczemy w zimnej wodzie (zostawiamy sok z kapusty do wypicia - bardzo zdrowy) kapuste siekamy i wrzucamy do garnka. Zalewamy woda, winem, dodajemy przyprawy, sliwki, grzyby, miesa surowe w calosci i gotujemy ile sie da.

  3. Jak mieska sa juz miekkie a golonka odchodzi od kosci, wyjmujemy i kroimy w czastki, podsmazamy kielbase i boczek i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy koncentrat i dalej gotujemy na malenkim ogniu. Im dluzej sie gotuje tym lepiej. Na koniec doprawiamy sola jesli potrzeba.

  4. Podajemy sam z chlebkiem lub ziemniakami jako obiad. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kejtkejt 06 grudnia 2010 Matko Boska... Ludzie, opanujcie się! Jeśli się komuś nie podoba to po co robić komuś złośliwości? Idziemy dalej szukać lepszego przepisu. Przecież nikt nikogo nie zmusza do gotowania z TEGO KONKRETNEGO przepisu.
Jak dla mnie bomba, właśnie taki jak lubię! 5:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helko 05 listopada 2009 oto polski prawdziwy BIGOS - mala uwaga miesa musze byc pieczone a dodaje wino lub gogniak

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 22 października 2009 Ty się magnat ode mnie odczep,bo nie twoje nędzne wypociny komentuję.A ten "zacny" nick Magnat,to z powodu jakiś kompleksów..? Gotuj tą swoją kapustę z kawałkiem psiny i nie komentuj komentarzy,bo to tylko prowadzi do kłótni.Jeśli masz coś do mnie to wal śmiało,jestem zalogowana sieroto !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MamaPitulka1 14 września 2009 dobra-zeby zostawic komentarz specjalnie zalozylam konto WYSZLO MIODZIO!!!!! oprocz tego znalazlam tu u Ciebie kilka przepisow ktore mam zamiar w niedalekiej przyszlosci wyprobowac!!! dzieki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magnat 28 sierpnia 2009 Ivona - komentarz twój ja pozostawię bez komentarza ot jakaś sierota dorwała się do netu i tyle i nie ma co brać tego w ogóle pod uwagę.
pifa1975 - czy kiedykolwiek coś ugotowałaś ??? cokolwiek byś chciała ugotować w kwasie a takim niewątpliwie będzie kiszona kapusta nic ci z tego nie wyjdzie będzie po prostu wszystko twarde !! więc się nie wymądrzaj skoro nie wiesz a to co wiesz to są karygodne błędy.

sugarspice - przepis wyśmienity i tak jak podałaś jest tyle bigosów co kucharzy ja dodaję o ile mam możliwość zdobycia trochę dziczyzny i staram się omijać kiełbasy z uwagi na to,że te kiełbasy obecnie są nic nie warte no i dodaję żeberek,już ślinka mi leci i o Bosz...ile to kalorii ?! ale co tam jak smakuje to i się spożywa ot co.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

quazir1 02 sierpnia 2009 Bigosów mamy tele ile gospodyń,nie widzę powodów do złośliwości.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 24 lipca 2009 pifa wyluzuj, kazdy robi jak lubi, milego dnia zycze haha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pifa1975 23 lipca 2009 kto cie uczył gotowania?najpierw gotuje się kiszoną z wołowinką........ zresztą nie masz pojęcia.Nie przysyłaj mi swojego wytworu bo to nawet nie podlega pod pojęcie BIGOS

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 19 lipca 2009 .....nie masz pojęcia co to jes t BIGOS....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń