Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos.

Dania główne

Autor: Janusz1958

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano: 25.07.2009

Odsłon: 1264

Smaczne i pożywne.Można podawać z ziemniaczkami lub z pieczywem.

Składniki

  • Kapusta kiszona z marchwią., 2-kg.
  • Kapusta słodka., około 1-kg.
  • Ścinki z wędlin, 1-kg.
  • Salceson jakiś najtańszy, 20-30 deko.
  • Żeberka wiepszowe, ok 0,5 kg.
  • 1/2 kostki margaryny np.palma, 100g
  • przecier pomidorowy, słoiczek
  • Grzyby świerze lub suszone, wedlug uznania
  • liście laurowe,cebula, 2-3 szt.
  • ziele angielskie, ok 5-ziaren
  • pieprz czarny i sól, do smaku
  • Jabłka koniecznie kwaśne, 2-3 szt.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną obgotować ok 15 minut.odlać wodę.Zagotować ponownie,dodać kapustę słodką.Ja daję zaraz po zagotowaniu liście laurowe pieprz i sól nie za dużo żeby nie przedobrzyć,jedną cebule.Daję żeberka gotuję aż odchodzą od kości.

  2. Ścinki kroje drobno i przesmażam z cebulą i dodaję do kapustki,dokładam margarynę i salceson.Następnie dodaję jabłka gotuję aż będą miękkie(pyszne) pod koniec gotowania dodaję przecier pomidorowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń