Do góry

Przekąski Przepis na:

Bigos

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4323

Dodano: 19.03.2008

Odsłon: 23532

Bogaty w witaminy i mikroelementy bigos powinien często gościć na naszych stołach!

Składniki

  • Składniki dla 12 osób:
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 1/2 kg białej kapusty cukrowej
  • 1 1/2kg mięsa bez kości: surowej wieprzowej szynki, łopatki lub rostbetu
  • 1/2 kaczki
  • 1/2 kg kiełbasy (krajeńska lub jałowcowa)
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 czerwone cebule
  • 3 szklanki suszonych grzybów (10 dag)
  • 3 łyżki powideł
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 12 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 goździki
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso wyżyłować, opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielką ilością wody. Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie osączyć i pokroić w paski. Umyć rodzynki. Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na pół miękko. Kwaszoną kapustę niezbyt kwaśną posiekać na drobniejsze kawałki i ugotować w małej ilości wody. Po godzinie gotowania dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Upieczone mięsa podkroić w kostkę, dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać i nadal dusić. Kapustę należy dość często mieszać, aby się nie przypaliła. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu. Gotować jeszcze około dwóch godzin. Boczek umyć, osuszyć, drobno pokroić, podsmażyć i dodać do potrawy. Jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywę i stale mieszając, gotować go bez przykrycia. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, rodzynkami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować, jeszcze 15-20 minutek:) Najlepiej jest gotować bez przykrycia... W ten sposób pozbywamy się niemiłych olejków eterycznych i specyficznej goryczy:P Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nonka 07 września 2009 Moja babcia też gotowała bigos 2 do 3 dni,teraz i ja tak gotuję jest przepyszny,ale każdy ma swój sposób na dania więc nie należ zaraz oceniac póki się nie spróbuje !!!!Pozdrawiam wszystkich Smaker-ów!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

proces3 22 sierpnia 2008 To jest przepis na jakiś "bigos expres". Prawdziwy BIGOS gotuje się od 2 do 3 dni na małym ogniu, wystudzając go nawet do temperatury pokojowej(!!!) /pomijając ten skład?/, a nie 90 minut!!! Ciemny kolor kapusta ma uzyskać od długiego gotowania a nie od "2 łyżek koncentratu pomidorowego". Bez obrazy, ale pen przepis nie jest na BIGOS tylko na "gotowaną kapustę z dodatkami". Z poważaniem. /proces3/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneczka22 09 czerwca 2008 witam jak sie gotuje bigos to w garnku ile powinno byc wody??jesli mozna to odpiszcie mi teraz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń