Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 03.11.2008

Odsłon: 11052

Smaczny i niezbyt kaloryczny ;-)

Składniki

  • kapusta kwaszona, 1,5 - 1,7 kg
  • łopatka wieprzowa, ok. 30 dag
  • szynka wieprzowa, ok. 40 dag
  • 1 cebula
  • 2 garści śliwek suszonych (dobrze jak jest pół na pół kalifornijskich i polskich)
  • 2 garści suszonych grzybów
  • miód - 2-3 łyżki, czerwone wytrawne wino - ok. 100-150 ml
  • liść laurowy -3, ziele angielskie - 6, pieprz czarny, sól do smaku
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę dobrze jest kupić z dwóch różnych źródeł ;) Pokroić ją drobno, włożyć do dużego garnka (min. 3,5 l), wrzucić 3-4 śliwki, laur, ziele, parę ziarenek pieprzu, podlać odrobinę wodą. Zacząć duszenie. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć przez 5-6 minut pokrojone w kostkę mięso i przełożyć je następnie do kapusty. W międzyczasie opłukać grzyby, udusić je w małej ilości wody (wody po grzybach nie wylewać - przyda się w dosmaczaniu bigosu :)) Gdy już będą miękkie, przełożyć do gara z kapustą.(Większe grzyby można pokroić). Najlepszy bigos jest po kilku dniach gotowania: wstawiamy co dzień na kilkadziesiąt minut na gaz, zdejmujemy - studzimy - i następnego dnia to samo. 3 (5 ) dnia dosmaczamy: winem, miodem, pozostałymi śliwkami, pieprzem i ewent. solą.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: bigos/bigos

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 26 października 2009 super przepis! pare dni temu zrobiłam taki bogos i wyszedł pyszny! przede wszystkim jest dużo lżejszy od innych - nic; tylko jeść!

pozdrawiam!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń