Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z cukini (lub kabaczka) z "koziołkami"

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 24.07.2009

Odsłon: 5651

Pewnie jedna z wielu wariacji na temat, ale ta jest nasza - "rodzinna"!

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyć i obrać warzywa (z wyjątkiem cukini - jeśli jest młoda). Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami - każde warzywo na osobnym talerzyku!!!

  2. Cebulę podsmażyć na 4 łyżkach oliwy (najlepiej w brytfannie), dodać startą marchew, chwilę przesmażyć, pietruszkę (jw), seler i na końcu cukinię (lub kabaczek). Dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Podlać trochę wodą, rozkruszyć kostkę bulionową i wymieszać.

  3. Dusić na małym ogniu, ok 30 min. W miarę potrzeby uzupełniać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać poszatkowaną nać selera. Dusić jeszcze przez chwilę.

  4. Parówki pociąć na 2 cm. kawałki. Naciąć na krzyż do 3/4 wysokości. Rozgrzać oliwę i smażyć na złoty kolor. Nacięcia pod wpływem temperatury powinny się powyginać jak różki koziołków (stąd nazwa...) tuż przed zdjęciem z patelni opruszyć papryką.

  5. Parówki - koziołki wyłożyć na talerze i do tego bigosik... Mniam!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maciejka 04 września 2009 Bulion dla smaku!!!!! Marchewka dla zdrowia!!!!! Seler i tymianek dla aromatu!!!!! A trochę wody, żeby się nie przypaliło!!!!! Zupa nie wyjdzie - gwarantuję!!!!!! I wbrew pozorom życzę smacznego!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

inna 04 września 2009 i po co ten Bulion!!!???
albo marchewka, tymianek,seler
to ma byc bigos a nie ZUPA!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń