Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze śliwką

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 17.03.2009

Odsłon: 3086

Dla miłośników naszej wspaniałej staropolskiej kuchni. Bigos, podstawowa zaleta - może tydzień leżeć w lodówce i nadal jest świeży.

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 10 dag śliwek suszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 60 dag kiełbasy śląśkiej
  • kieliszek czerwonego wina
  • smalec
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca,
  • kminek, majeranek, sól, pieprz,
  • cebula
  • 5 dag suszonych jabłek
  • 10 dag rodzynek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalej wodą, mocz godzinę. W garnku na smalcu przysmaż cebulę, dodaj posiekaną kapustę. Zalej wodą z grzybami i 750 ml wody. Dodaj przyprawy korzenne. Duś 40 minut. W tym czasie na smalcu przysmaż pokrojone w kostkę mięso. Dodaj do kapusty. Dołóż pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę oraz śliwki i suszone jabłka. Duś jeszcze godzinę. Dołóż przysmażone plasterki kiełbasy oraz rodzynki. Dolej wino. Duś 20 min. Na 5 min przed końcem przypraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i kminkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń