Do góry

Dania główne Przepis na:

bigosik a la "Hela"

Dania główne

Autor: kentaky

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 53

Dodano: 12.10.2008

Odsłon: 2247

taki jaki nauczyla mnie moja ciocia, lekko udoskonalony , ale pyszny, na wschodnia modle alei na polska , u mnie ma najwieksze wziecie wsrod znajomych i domownikow, troche pracochlonny ale warto, mozna mrozic i potem jest jak znalazl...

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kapuste kiszona obgotowac i pierwsza wode odlac, wlac nastepna i gotowac na pol twardo, to samo zrobic z kapusta biala uprzednio poszatkowana, trzeba pamietac ze w ten sposob odgazowujemy kapusty i smak jest potem zupelnie inny, w miedzyczasie kroimy w kostke wszystkie gatunki miesa i dusimy koniecznie na smalcu razem z cebula pokrojona w kostke, dodajac uprzednio namoczone suszone grzyby odcedzone na cedxaku, podlewajac od czasu do czasu woda,na sam koniec dodajemy przecisniety czosnek i pokrojona wedline, nastepnie laczymy obie kapusty nadmiar wody nalezy odlac , dodajemy wszystkie przyprawy,wsztystkie uduszone miesa z wedlina, dokladnie mieszamy drewniana lyzka, dodajemy sliwki, rodzynki, miod ,jezeli bedzie za suchy dodac jeszcze troche smalcu bo kapusta kocha tluszcz, dodajemy piwo lub wino (polecam wino jest lepsze, najlepiej czerwone polwytrawne), doprawiamy odrobina cukru w zaleznosci od tego jak bardzo ukiszona jest kapusta i dusimy pod przykryciem ok 20 minut, odstawiamy, bigos nalezy przez 3 dni odsmarzac a bedzie smakowal jak dobre stare ''wino " smacznego to poprostu cudo !!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: rosbef

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń