Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z bitą śmietaną

Przepis dnia 2009-04-06
Desery

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6200

Dodano: 30.03.2009

Odsłon: 24112

Lekki deser, który umili każde popołudnie. Podane proporcje właściwe dla foremki okrągłej o śr.25 cm.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru + 2 kopiate łyżki cukru
  • 3 kopiate łyżki mąki zwykłej
  • 3 kopiate łyżki mąki kartoflanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce w spirytusie ( ewentualnie) , sok z cytryny
  • zastygła galaretka zrobiona
  • 30 ml śmietanki słodkiej 30 procentowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • garść rodzynek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo 1/2 szkl. cukru, potem dokładać po 1 żółtku stale ubijając. Następnie nalezy dodac obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać delikatnie biszkopt łyżką. Biszkopt pieczemy w temp.175 st. około 1/2 godz.

  2. Wystudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną i wykłądamy na niego owoce w spirytusie .

  3. Żelatynę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzamy.

  4. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i aromatem, pod koniec dodajemy teżejącą żelatynę i miksujemy jeszcze chwilke. Masę wylewamy na biszkopt. Całość -do lodówki

  5. Dekorujemy torcik "podziabaną" galaretką i rodszynkami gdy górna warstwa lekko zastygnie. Deser ponownie wkładamy do lodówki , po 2-3 godz jest gotowy . SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 09 stycznia 2010 Żelatynę jest lepiej rozpuścic w gorącym mleku,śmietana,będzie smaczniejsza.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń