Do góry

Desery Przepis na:

biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami

Desery

Autor: anulka23

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 32

Dodano: 25.05.2009

Odsłon: 2702

coś dla łasuchów

Składniki

  • jajka, 5szt
  • mąka, 1szkl
  • cukier, 1/2szkl
  • pr. do pieczenia, 1łyżeczka
  • wiśnie w słoiku, 750dag
  • śmietana slodka, 2pojemniki
  • usztywniacz do śmiet., 2 małe op.
  • galaretka wiśniowa, 1op
  • cytryna do nasaczenia
  • troche czekolady tartej do dekoracji
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy bialka od żółtek.Z białek ubijamy pianę dodając stopniowo żółtka cukier mąkę i proszek.Pieczemy w tortownicy 30 min.160st.Po ostygnięciu przekrajamy na pół.Pół filiżanki ciepłej wody troszkę soku z cytryny i troszkę cukru namaczmy pierwszy biszkopt.

  2. Wiśnie ugotowac wcześniej na soku z wiśni,wyjąc.Do tego soku (1/2litra)dodac galaretkę.Ostudzic.Ostudzone wiśnie wyłożyc na biszkopt zalac tężejącą galaretką.ubic bitą śmietanę dodac usztywniacz.Czesc śmietany wyłożyc na wiśnie przykryc drugim biszkoptem,namoczyc sokiem posmarowac resztą śmietany.Udekorowac tartą czekoladą.Włożyc na kilka godz. do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń