Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z jabłkami i masą

Desery

Autor: mariusz28

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 246

Dodano: 06.04.2011

Odsłon: 16663

delikatne i miękkie ciasto pyszne :)

Składniki

  • Biszkopt :
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • MASA JABŁKOWA :
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe (można inne smaki)
  • MASA ŚMIETANKOWA :
  • 400 ml śmietany 30% (zimna)
  • 1 galaretka czerwona
  • 3/4 szkl. gorącej wody do galaretki (niecała szklanka)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno dodać cukier wymieszać,dodać po jednym żółtku i ocet na końcu dodać obie mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą wylać na blachę (25x40).Piec 25 minut .Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół.

  2. Jabłka obrać pokroić w kostkę i poddusić wlać troszkę wody na dno garnka żeby jabłka się nie przepaliły (mniejsze pół szklanki) jak jabłka się podduszą wsypać suche 2 galaretki -wymieszać ,zimną masę wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią biszkopta.

  3. Rozpuścić galaretkę w szklance wody ,ostudzić żeby była zimna. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej zimną galaretkę.Tą masę wylać na biszkopt -wstawić do lodówki.

  4. Ja górną część biszkopta tą skórkę obcięłam żeby masa się nie odlepiała od biszkopta i troszkę masy jabłkowej dałam na biszkopt i dopiero wylałam masę śmietankową.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń