Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z lekką masą serową i brzoskwiniami wg Manci

Desery

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2764

Dodano: 23.01.2015

Odsłon: 18296

Proste ciasto, z mięciutkim biszkoptem i lekką masą rozpływa się w ustach. Ja specjalnie nie jestem fanką serników na zimno, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu ( i to właśnie za sprawą masy serowej, która nie jest tłusta, maślana i ciężka). Nie miałam pojęcia, co z takiego połączenia wyjdzie, bo to ciasto jest efektem kuchennych kombinacji, ale się zdecydowanie nie zawiodłam. Śmiało można skubnąć i 2 kawałki bez obaw, że ciasto jest bardzo tuczące ( a na pewno mniej, niż masa serowa z masłem lub śmietaną ) :)

Składniki

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • masa serowa:
  • 500 g zmielonego twarogu (półtłustego lub chudego, u mnie zmielonego blenderem)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 śmietan - fix
  • 1 galaretka brzoskwiniowa ( na 1 szkl. gorącej wody)
  • puszka brzoskwiń (u mnie własnoręcznie zaprawione)
  • polewa czekoladowa:
  • 1 jajko
  • 10 dag dobrej margaryny (najlepsza do polewy jest ,,kasia")
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • spirytus sok z cytryny kokos morele suszone
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: do miski, w której będziemy ubijać jajka, oddzielamy białka i chowamy je do lodówki na ok 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. Gdy białka dobrze się schłodzą, ubijamy je ze szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż w całości się rozpuści. Białka powinny być lśniące i bardzo sztywne. Gdy piana jest dobrze ubita, dodajemy po 1 żółtku i cały czas miksujemy.

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy 4 razy (!) i delikatnie dodajemy do ubitych jajek. Całość mieszamy szpatułką tylko do momentu połączenia składników. Blachę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Biszkopt pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu natychmiast wyciągamy biszkopt z piekarnika i z wysokości ud rzucamy blachą o ziemię 2 razy (biszkopt nie opadnie :) ), z powrotem chowamy go do pieca i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części.

  2. Masa serowa: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy śmietan - fix, zmielony przynajmniej 2 - krotnie biały ser, schłodzoną, ale nie tężejącą galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę wkładamy na ok 20 minut do lodówki.

  3. Biszkopt nasączamy mieszanką syropu z brzoskwiń ze spirytusem i cytryną. Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, alkohol możemy pominąć. Na spód wylewamy tężejącą masę serową, przykrywamy 2 blatem ciasta i chowamy do lodówki.

  4. Polewa czekoladowa: margarynę roztapiamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtko i dokładnie miksujemy. Tworzy nam się kogel - mogel (ulubiony deser z dzieciństwa :) ) Wsypujemy do niego kakao, miksujemy, a następnie dodajemy powoli wrzący tłuszcz. Gdy polewa jest jednolita, wylewamy ją na ciasto.

  5. Sernik dekorujemy wg uznania. U mnie był to kokos i pokrojone suszone morele.

  6. zdj

  7. zdj

  8. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 30 stycznia 2015 spróbuję jutro upiec; zaciekawiła mnie ta masa serowa, a także ta polewa na ciasto :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 23 stycznia 2015 masa bardzo ciekawa :), a ciasto fajne, orzeźwiające i wilgotne, super

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń