Do góry

Desery Przepis na:

biszkopt z masą brzoskwiniową i kokosem

Desery

Autor: kajczan

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 24

Dodano: 22.04.2010

Odsłon: 24465

Efektowne, a zarazem bardzo proste ciasto. Po prostu delicje:))

Składniki

  • jajka, 7
  • mąka, tyle, ile ważą 3 jajka
  • cukier, tyle, ile ważą 3 jajka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • brzoskwinie, 1 puszka
  • budyń waniliowy, 1 torebka
  • margaryna, 1 kostka
  • wióki kokosowe, 200g
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt z 4 jaj w prostokątnej blaszce.

  2. Ugotować budyń w 1 szklance soku z brzoskwiń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzić.

  3. Ubić pianę z 3 białek (+ szczypta soli i sody oczyszczonej), następnie dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Do piany wsypać opakowanie wiórek i wymieszać. Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać w temp. 160 stopni, aż się lekko zrumieni.

  4. Budyń i żółtka zmiksować razem, oddzielnie margarynę. Następnie połączyć wszystkie składniki również przy pomocy miksera. Na koniec dodać brzoskwinie pokrojone w kosteczki i wymieszać delikatnie łyżką.

  5. Na biszkopt wyłożyć masę, a na nią położyć zapieczony kokos.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ojoolka 25 maja 2010 Muszę koniecznie spróbować je upiec - tak smacznie wygląda :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 17 maja 2010 Bajecznie wygląda to Twoje ciacho......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

njosnavelin 13 maja 2010 maluszek chyba ściemnia. niemożliwe, żeby nie umieć budyniu ugotować. kajczan, nie przejmuj się.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajczan 24 kwietnia 2010 Budyń wychodzi bardzo gęsty, ponieważ jest robiony w szklance soku, a nie jak na opakowaniu 0,5 l mleka. Nie mam pojęcia, jak to zrobiłaś ;/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monik77 23 kwietnia 2010 Ja robię podobny tylko dodaje ananasy i polewę polewam gdzie niegdzie..Musze spróbować twojego przepisu bo wygllada bardzo apetycznie.pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajczan 23 kwietnia 2010 Biszkoptu z nałożoną masą i kokosem nie pieczemy, a wkładamy do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy ciasto lekko przesiąknie. Dlatego można je czymś nasączyć, jeśli ktoś woli bardziej mokre ciacho.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajczan 23 kwietnia 2010 Biszkopt: 3 jajka zważyć, odmierzyć tyle mąki, ile wynosi masa jajek. Tak samo postępujemy z cukrem. Następnie oddzielamy białka od żółtek, dodatkowo dodajemy 1 jajko, czyli w sumie biszkopt składa się z 4. Ubijamy pianę z białek razem ze szczyptą soli i sody oczyszczonej, która nadaje jej sztywność. Dalej ubijając mikserem białka dodajemy cukier. Gdy piana będzie dość sztywna dodajemy po 1 żółtku nadal miksując. Na koniec delikatnie mieszając łyżką wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na prostokątna blaszkę i pieczemy w temperaturze 175 stopni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń