Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą makową

Przepis dnia 2010-05-10
Desery

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 529

Dodano: 26.04.2010

Odsłon: 16072

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu biszkopt, który zwykle robię z owocami sezonowymi, tym razem z masą makową. Wilgotny i smaczny.

Składniki

  • Masa makowa gotowa, 1 op. (ja dałam 900g)
  • mąka tortowa, 2 szkl
  • cukier, 1/4 szkl
  • cukier waniliowy, 0,5 opak
  • jajka, 5
  • olej, 6-7 łyżek
  • śmietana, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • likier Amaretto, 4 łyżki
  • (lub olejek migdałowy)
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, śmietanę, amaretto, na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać więcej śmietany.

  2. Wyłożyć większą część ciasta na średnią blachę (ok. 38 x 25 cm). Na ciasto wyłożyć łyżką masę makową, pokryć pozostałą częścią ciasta.

  3. Piec ok. 35-40 min w temp 175 st.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub26 21 października 2013 fajny przepis, tylko dla mnie bez olejków i masa makowa zrobiona w domu, ale jak ktoś lubi to ciacho szybsze w wykonaniu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dotek 09 sierpnia 2010 Zrobiłam i wszystkim bardzo smakowało, nie został nawet okruszek :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 30 kwietnia 2010 bardzo efektowny a prosty w wykonaniu ten placek musze go zrobic !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 27 kwietnia 2010 tez lubie takie polączenie smaków przewaznie robie ten odwracany z makiem na górze ale ten też całkiem ciekawy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń