Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą śmietanową

Desery

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5816

Dodano: 12.09.2009

Odsłon: 17581

Delikatny biszkopt, z łatwą do wykonania masą.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt: oddzielić białka jaj od żółtek,białka ubić na sztywno,ubijać dalej powoli dodając cukier,następnie dodawać po 1 żółtku.Do tak przygotowanej masy jajeczno cukrowej dodać mąkę przesianą z proszek do pieczenia.Delikatnie wymieszać łyżką(nie mikserem ,ciasto straci swoją puszystość).Piec ok 25-30 minut w 180st.(tortownica 26cm).Po upieczeniu przekroić na 2 części i dolną posmarować dżemem.

  2. Zimną śmietanę należy ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Żelatynę należy rozpuścić w ok 5 łyżek gorącej wody(konsystencja gęsta ale lejąca).Do ubitej śmietany należy powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę ,nie przerywając ubijania.

  3. Kostki czekolad drobno pokroić.1/5 masy należy odłożyć.Do reszty dodać czekoladę ,wymieszać i posmarować nią dolną część biszkopta,przykryć drugą.Wierzch ciasta należy posmarować pozostałą masą i boki także,później układamy owoce na górze i zalewamy je tężejącą galaretką.(galaretkę zawszę przygotowuję w 350ml wody).

  4. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agus32 13 września 2009 pysznie wygląda to ciasto,robię podobne ,ale skorzystam z tego przepisu i wypróbuję.Pozdrawiam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń