Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe ciasto z jabłkami .

Desery

Autor: becia421

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 46

Dodano: 15.11.2009

Odsłon: 15807

Szybkie , smaczne ciasteczko do popołudniowej niedzielnej kawy .

Składniki

  • mąka, 1 szklanka
  • cukier, 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • jajka, 4-5 sztuk
  • olej, 4 łyżki
  • woda mineralna gazowana, 2 łyżki
  • sól, szczypta
  • jabłka, 4-5 sztuk
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubij białka z solą na sztywną pianę , później dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj.

  2. Cały czs ubijając dodawaj po jednym żółtku ,

  3. Po trochu dodawaj mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia cały czs mieszając .

  4. Obrane jabłka pokrój w ósemki i obtocz w mące . Do formy (24x28 cm) wysmarownej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wlej ciasto i ułóż na wierzchu delikatnie opanierowane mąką jabłka .

  5. Pieczemy w piekarniku o temp.180 stopni około 35-40 minut. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sygitta 11 stycznia 2012 a czy zdjęcie nie jest czasem skopiowane ze strony KASI do pieczenia? :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 13 maja 2011 a co z olejem i wodą?
rozumiem że na koniec się dodaje...
fajny przepis mam zamiar wypróbować z brzoskwiniami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 28 lutego 2010 nie jest takie trudne i bardzo smakowicie wygląda :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AvaGardner 17 listopada 2009 dzis robilam podobne ciasto. 4 jajka, szkl cukru szkl maki, troche wody, lyzaczka proszku do pieczenia. a co do jablek to poniewaz ciasto jest dosc geste (dodaje sie sporo maki) to jablka wklada sie na wierzch ciasta i nie opadaja:) no chyba ze sa bardzo grube kawalki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 16 listopada 2009 sylwia000084, a jednak MYŚLĄ logicznie a na dodatek nie są ślepi - na zdjęciu widać, że to ciasto jest wypukłe, a nie płaskie. Gdyby owoce były na dnie, a ciasto po upieczeniu zostałoby odwrócone, ciasto byłoby płaskie od góry jak deska. Poza tym w przepisie nic nie jest napisane o odwracaniu ciasta. Zresztą, w ogóle ten przepis jest byle jak napisany, powiedzmy sobie szczerze, skoro jest tyle wątpliwości.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia000084 16 listopada 2009 Aguska83 ja tak rowie z ciastem drożdżowym z biszkoptowym nawet to nie pomorze i tat utoną

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia000084 16 listopada 2009 Aguska83 ja tak robie jeśli chodzi o ciasto drożdżowe ale na biszkopcie i tak utoną

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń