Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe ciasto z masą jabłkową, kokosową i galaretką

Desery

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 783

Dodano: 29.12.2016

Odsłon: 768

Wieczorem zastanawiałam się, jakie ciasto upiec do kawy. Szarlotkę? Makowiec, a może coś z galaretką? Sięgnęłam po swój bardzo stary zeszyt z przepisami i trafiłam na to ciasto. Pomimo, że wydaje się pracochłonne, ponieważ składa się z 2 placków biszkoptowych, masy jabłkowej i masy kokosowej, a w dodatku jeszcze galaretki – naprawdę nie trzeba poświęcać mu wiele czasu :)

Składniki

  • Biszkopty:
  • Mąka pszenna - 1/2 szkl.
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 szkl.
  • Jajka - 6 szt.
  • Cukier - 1 szkl.
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Mak - 3 łyżki
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłko - 5 szt. (dużych)
  • Galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowanie
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 1/2 szkl. - do rozpuszczenia galaretki
  • Masa kokosowa:
  • Margaryna - 250 g
  • Wiórki kokosowe - 80 g
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Białka - 3 szt.
  • Wódka - 3/4 kieliszka (niekoniecznie)
  • Dodatkowo:
  • Galaretka brzoskwiniowa - lub polewa czekoladowa
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopty

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka - dalej ubijamy, na samym końcu dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Dzielimy na dwie części - do drugiej dodajemy 3 łyżki maku (lub kakao). Pieczemy 2 placki biszkoptowe (niewysokie) w prostokątnych blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni - ok. 20 minut każdy. Po wystudzeniu biszkoptów każdy możemy nasączyć (np. rozcieńczonym alkoholem lub wodą z cytryną) - nie jest to konieczne, ja jednak nasączyłam (rozcieńczoną nalewką cytrynową).

  2. Masa jabłkowa

    Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Lekko odparowujemy na patelni, dodajemy cynamon i podsmażamy. Do wystudzonych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę.

  3. Masa kokosowa

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kokos, a na końcu ubitą pianę z białek - wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dodać trochę wódki (ale niekoniecznie - ja dodałam).

  4. Przekładanie

    Na spód dajemy biszkopt biały, na nim rozsmarowujemy masę jabłkową, następnie układamy biszkopt makowy, a na nim masę kokosową. Wierzch możemy polać polewą czekoladową lub rozłożyć prawie stężałą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w szklance wody.
    Całość odstawiamy do lodówki by masy stężały (u mnie ciasto leżakowało całą noc :) ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń