Do góry

Przekąski Przepis na:

BLINY

Przekąski

Autor: kucka2008

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 3221

Dodano: 13.04.2008

Odsłon: 1609

MALE PLACUSZKI

Składniki

  • MAKA GRYCZANA, SZKLANKA
  • maka pszenna, SZKLANKA
  • sol
  • SWIEZE DROZDZE, 2 DAG
  • mleko, 300 ML
  • PLYNNE MASLO, 2 LYZKI
  • jajka, 2
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zoltka oddzielic od bialek. Make gryczana wymieszac z pszenna. Drozdze rozprowadzic w cieplym mleku i wymieszac z plynnym maslem, sola i obiema makami. Przykryc, odstawic w cieple miejsce na okolo 30 minut. Gdy ciasto zwiekszy swoja objetosc , polaczyc z zoltkami. Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Delikatnie wymieszac z ciastem. Troche tluszczu rozgrzac na patelni i nakladac lyzka ciasto. Smazyc bliny na zloty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń