Do góry

Desery Przepis na:

Blok

Przepis dnia 2009-10-18
Desery

Autor: xBeatix

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 292

Dodano: 15.10.2009

Odsłon: 48051

Ciasto jest pyszne i chrupiące mmm :)

Składniki

  • kostka masła
  • poł szklanki mleka
  • szklanka cukru, 1,5
  • paczka mleka w proszku *jeśli mamy 500g,radzę dodać trochę mleka płynnego by ciasto nie było zbyt twarde, może być 400g
  • podwójne opakowania herbatników, ok.3
  • płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kako, 4
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagrzać mleko, dodać pokrojone w kawałki masło i rozpuścić. Dodać cukier oraz kako - ciągle mieszając na małym ogniu. Kiedy składniki się już połączą a cukier rozpuści , zdjąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku cały czas miksować do otrzymania jednolitej masy. W tym czasie masa przez jakiś czas będzie strasznie gęsta i zrobią się "grudy" ale bez obaw miksować dalej i po chwili zrobi się piękna jednolita masa. Wtedy wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki. Wszystko wymieszać- radzę zrobić to drewnianą łopatką, ponieważ łyżka może tego nie wytrzymać :) Włożyć masę do foremki, po wystygnięciu do lodówki i jeść kiedy stężeje. Moja rada: blok kroi się bardzo ciężko, więc super sposobem jest kupić aluminiowe jednorazowe foremki, tam przekładać masę, kiedy lekko stężeje oberwać delikatnie całe aluminium dookoła bloku i tak wstawić do lodówki, wówczas nie ma żadnych problemów z krojeniem w plastry i kruszeniem, a pokrojony tak blok wygląda pięknie i apetycznie. Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie, orzechy itd. Robię ten blok regulanie, jest PRZEPYSZNY i robi furrore :) ps. przechowywać w lodówce (najlepiej zamkniętej na kłódkę :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 22 marca 2010 Robiłam. Pycha, ale dużo nie da się tego zjeśc bo baaardzo słodkie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Katarinka 05 listopada 2009 Moja mam robi taki blok- i jest nieziemsko pyszny- i tak samo btuczacy ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niola 05 listopada 2009 znam łatwiejszy przepis na ten blok, przygotowanie trwa niecałe 20 min

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dora350 19 października 2009 Witam serdecznie:) znam to pod nazwą" CZEKOLADA"z tym że ja dodaję rodzynki i orzechy a herbatniki mielę:)pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xBeatix 18 października 2009 nie :) to znaczy zwykłe herbatniki typu''szkolne'' takie ze w opakowaniu jest ich 10 :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 16 października 2009 Co znaczy podwójne herbatniki ,czyli jakie ?czy takie jak PETITKI :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń