Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy

Desery

Autor: prezesewa

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 90

Dodano: 13.07.2008

Odsłon: 6551

Jest to oryginalny grecki przepis na Blok czekoladowy,po grecku zwany Cormo.Szybko sie robi,choc jest troche balaganu z pokruszonymi herbatnikami,ale polecam-pycha

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki po kolei zamaczac w mleku i rozkruszac na drobne okruchy,tak zrobic z 2/3 herbatnikami.Reszte herbatnikow rozkruszyc bez namaczania. Maslo z cukrem pudrem utrzec na puszysta mase,dodac amaretto lub olejek zapachowy,kakao,zmiksowac.Dodac pokruszone wszystkie herbatniki i zagniatac rekoma do uzyskania gladkiej masy,nastepnie uformowac prostokat z masy i przelozyc na papier.Wyjda 2sztuki bloku.Wstawic do lodowki na pare godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

prezesewa 14 maja 2015 Mozna dodac orzechy wloskie lub orzechy cashew, jesli ktos chce rodzynki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

prezesewa 01 sierpnia 2008 herbatnikow jest 80 dkg,a kakao 4 lyzki stolowe,do wszystkich skladnikow podalam ilosc w tym samym wierszu(linijce)
smacznego
Pozdrawiam Ewa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga815 31 lipca 2008 czy w przepisie nie wyst�pi� b��d napewno tego kakao jest 80 dkg

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

prezesewa 14 lipca 2008 Nie wiem czy w PRL-u byl taki sam bo bylam zbyt mloda aby pamietac smaki z PRL-u,pozdrawiam-EWA.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adrijah 14 lipca 2008 wychodzi coś takiego jak za PRLu? czy włoska wersja jest zupełnie inna?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń