Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na to ciasto wystarczą praktycznie dwa składniki :) Jest szybkie, jest pyszne i doskonałe w przypadku niespodzianych gości :)
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1753
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 255
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 226
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1753
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 255
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 226
Składniki
Do zrobienia tego ciasta wystarczą dwa składniki, jeśli mamy jabłka w słoiku. Jeśli nie możemy je spokojnie zastąpić świeżymi jabłkami. Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru soku. Możemy też dodać do jabłek cynamon i trochę cukru. Szarlotkę najlepiej zrobić w formie do tarty, ale mnie w tym celu bardzo dobrze służy przykrywka od naczynia żaroodpornego. Formę trzeba delikatnie posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto trzeba nakłuć widelcem.
Na ciasto wykładamy jabłka.
Resztę ciasta, które zostało kroimy w paski i układamy na jabłkach w kratownicę.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż góra się zarumieni. U mnie to około 25 minut. Ciasto możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Smacznego!