Do góry

Desery Przepis na:

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1894

Dodano: 10.08.2009

Odsłon: 29500

Zaletą jest szybkość przygotowania.

Składniki

  • 10-12 dużych śliwek
  • 340g mąki pszennej
  • kostka masła lub margaryny (200g)
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki proszku od pieczenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż znikną kryształki cukru. Potem dodajemy po 1 żółtku, dalej miksując. W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy, żeby wystygło.

  2. Gdy jajka są już ubite dodajemy na przemian masło i mąkę (z wymieszanym już proszkiem).

  3. Tak WYMIESZANE ciasto wlewamy na blachę, wykładamy na wierzch śliwki (skórką do dołu) i pieczemy 45-50 minut w 180stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 03 sierpnia 2010 To nie portal poprawnej polszczyzny, tylko kulinarny. Już poprawiam i przepraszam wrażliwego komentatora. To było takie istotne w tym przepisie? Myślę, że cały przepis jest zrozumiały, nawet z użyciem tego fatalnego, nieistniejącego słowa:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

papryka 19 czerwca 2010 Cy śliwki mogą być mrożone czy raczej nie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 20 sierpnia 2009 Nie, to nie beza. Myślę, że światło się jakoś odbiło na zdjęciu. Jest to najzwyklejszy placek ze śliwką:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

albina 19 sierpnia 2009 co to jest takie białe pod śliwką?,wygląda na bezę!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń