Do góry

Desery Przepis na:

BŁYSKAWICZNE RAFAELLO

Desery

Autor: illonaw26

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 184

Dodano: 12.10.2010

Odsłon: 37303

Szybkie, proste, a jakże smakowite:)

Składniki

  • krakersy słone, 2 opakowania
  • wiórki kokosowe, 3 opakowania
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • mąka zwykła, 2 łyżki
  • cukier, 1 szkl
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • mleko, 1 litr
  • żółtka, 2-3 szt.
  • masło, 1 kostka
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • migdały w płatkach, 1 paczka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2 opakowania wiórków wsypujemy do zimnego mleka dodajemy żółtka, mąki i cukry. Wszystko dobrze mieszamy i zagotowujemy cały czas mieszając. Od zagotowania gotujemy jeszcze 2 min. i odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Ucieramy masło i dodajemy po trochu budyń. Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy.

  3. Na blachę układamy krakersy na to budyń, znowu krakersy, budyń i kkrakesy (3 warstwy) Każdą warstwę masy, za wyjątkiem ostatniej sypiemy płatkami migdałów, a wierzch wiórkami. Wstawiamy do lodówki.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 18 października 2013 Takie ciacho od dawna za mną chodzi,kupiłam już wszystkie składniki w lidlu więc jutro robię to ciacho.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

illonaw26 14 października 2010 W podpunkcie 1-ym napisałam jak zrobić budyń, z tych składników musisz ugotować budyń - nie używaj budyniu z torebki:) Najpierw utrzyj masło, potem w trakcie ucierania masła dodawaj po trochu budyń. Jak już utrzesz budyń z masłem dodaj żelatynę. Co do krakersów wydaje mi się, że solone krakersy nadają ciastu leszy smak, jest bardziej wyrazisty - jak ciasto jest gotowe wcale nie czuć tych słonych krakersów. Nigdy nie próbowałam z herbatnikami, ale wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie. Ja użyłam mniejszej blachy, wtedy ciasto jest wyższe. Zyczę powodzenia! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orchidea2101 14 października 2010 bardzo fajny przepis, ale nie napisałaś, jak trzeba dodać ten budyń? Jestem początkującą kuchareczką i nie wiem, czy mam budyń ugotować, czy chodzi o wsypanie samego proszku. Na jakiej blaszce najlepiej robić to ciacho i dlaczego potrzebne są słone krakersy, a nie np. słodkie herbatniki. Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

illonaw26 14 października 2010 Ja wsypałam 3 paczki po 100g- zostawilam troche do posypania na wierzch. W sumie ma być 300g wiórek. Tak, wypać 3 paczki, ale zostaw troche do posypania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 14 października 2010 Prosze podaj wage wiorek sa 20dek lub 10 dekg ile mam wsypac 3 paczki jak podajesz ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń