Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13154
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 95
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22676
Smak wiosny!
Odsłon: 371
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 322
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13154
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 95
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22676
Smak wiosny!
Odsłon: 371
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 322
Składniki
Podobno bób albo się uwielbia, albo nie cierpi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy zwolenników i amatorów zielonych „fasolek”. Co roku, gdy tylko bobik pojawia się na straganach pędzę i kupuję go w sporych ilościach. W ten sposób gości na moim stole niemal codziennie. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki. Najczęściej jednak jest on też jednocześnie najdroższy :/ Bób gotuję zawsze z koperkiem – oprócz tego, że smaki pięknie się ze sobą komponują, koper przeciwdziała wzdęciom, które może powodować bób.
Wykonanie: Do garnka z wodą wkładam pęczek kopru i doprowadzam do wrzenia. W tym czasie bób dokładnie myję pod bieżącą wodą odrzucając brzydkie fasolki – żółte lub z ciemnymi plamkami. Do gotującej się wody z koperkiem wrzucam bób i gotuję, aż zacznie mięknąć. Wtedy solę i pozostawiam na małym gazie jeszcze przez kwadrans. Teraz wystarczy bób odcedzić i przesypać do miski. Smacznego!!!