Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek pieczony

Przekąski

Autor: marysia11082

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 424

Dodano: 29.03.2013

Odsłon: 30038

Smaczny mięciutki boczuś prawie''sam się robi''Polecam.

Składniki

  • boczek surowy, 1,5-2 kg
  • czosnek, 4 duże ząbki
  • cebula, 1 duża
  • sól, 2 czubate łyżeczki
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • papryka słodka i ostra, 2 łyżeczki
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • ziele angielski,liść laurowy, 4-5 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek włożyć do dużej miski posypać solą,majerankiem,pieprzem, paprykami,natrzeć zmiażdżonym czosnkiem ,polać olejem porządnie wetrzeć przyprawy, na wierzch pokroić cebulę położyć 3-4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Przykryć i odstawić na kilka godzin u mnie stał na balkonie całą noc.

  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni,włożyć boczek w naczyniu żaroodpornym lub w żeliwnym rondlu i piec ok 1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

xarus 07 marca witam
Boczek jest rewelacyjny. Piekę go już drugi raz.
pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 31 marca 2013 Ja często piekę bo to szybciej .IRMO zapraszam i to czym prędzej bo ja co otworzę lodówkę to kroję i jem,na zdjęciu widać,że jeszcze był ciepły a już krojony.Dzięki za miłe słowa.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 30 marca 2013 Apetycznie wygląda, tak jeszcze nie piekłam - zawsze robiłam roladę. Twój przepis na pewno wykorzystam, bo boczuś uwielbiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 marca 2013 Proszę Marysiu ukroić mi choć plasterek, bo na te święta nie robiłam i narobiłaś mi niesamowitego apetytu na niego. 5 z koroną. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń