Do góry

Przekąski Przepis na:

BOCZEK ROLOWANY

Przepis dnia 2010-12-29
Przekąski

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3918

Dodano: 25.12.2010

Odsłon: 34307

jest pyszny, a podany z żurawiną to poezja!

Składniki

  • boczek surowy w miare cienki, 1,5-2 kg.
  • czosnek, cała główka
  • papryka słodka w proszku
  • oregano
  • majeranek
  • cebula, 4 szt.
  • pieprz
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron. Cebulę pokroić w plastry i obłożyć gęsto boczek.. Przykryć folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień zdjąć z boczku cebulę i zwinąć w rulon dość ściśle. Bawełnianą nicią najlepiej szpagatem związać boczek i wsunąć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C /termoobieg/ i piec pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec dalej jeszcze ok.1 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, w której jest boczek, aby ładnie się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 11 listopada 2011 Dziękuję za opinię i cieszę się, że boczek smakował. )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juti10 11 listopada 2011 Boczuś pycha nie zdążył ostygnąc i już prawie go nie było :) , zrobiłam go raz jeszcze na chrzciny córki wszyscy się zachwycali .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 marca 2011 Witam Cię Maciek. Boczek do tej rolady powinien być bez skóry, więc jeśli jest to możliwe, to ją odetnij. Ja kupuję boczek w sklepie bez skóry i w miarę cienki, wtedy łatwiej go zrolować. Życzę udanej pieczeni i smacznego zajadania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

36maciek 25 marca 2011 Witam Cię Irmo. Przeczytałem Twój przepis na rolowany boczek i kupiłem surowy boczek aby zrobić tak pyszny przysmak. Jedno tylko pytanie. Będę wdzięczny gdy mi dziś odpowiesz bo będę marynował surowe mięso. Boczek kupiłem ze skórka. Czy ja mam odciąć czy rolować całość jak leci. Dziękuje za podpowiedź. Maciek.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 11 lutego 2011 Monik77 w składnikach jest napisane cała główka czosnku, który również przeciskam przez praskę i nacieram boczek. Dziękuję za miły komentarz i również pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monik77 11 lutego 2011 Ja jeszcze smaruje wyciśniętym czosnkiem .Twój wygląda po prostu cudownie.pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 10 lutego 2011 Brawo - pieknie go zrolowałaś , mogę wpaść na taką pyszną kolację ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 stycznia 2011 Melu cieszę się razem z Tobą Twoim sukcesem kulinarnym i jednocześnie gratuluję I życzę smacznego. Cieplutko pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 21 stycznia 2011 Boczuś rewelacja!Z czystym sumieniem muszę przyznać, że to jest moje największe osiągnięcie kulinarne, pieczenie mięs zawsze było moją motylą nogą, a teraz dzięki Twojemu przepisowi i radom, droga Irmo, skoczyłam o kilka oczek w górę w swoich umięjętnościach kulinarnych. Gorąco polecam ten przepis wszystkim! Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń