Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I w mieszkaniu możemy uwędzić sobie boczki lub inne wędliny. Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk/brzoza.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 578
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 129
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 132
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22710
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 578
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 129
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 132
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22710
Składniki
Peklowanie 6 dni według tabeli peklowania "Dziadka". dodatki do zalewy peklowej: ziele angielskie, czosnek, liść laurowy wykonanie: Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka.
Zimną solanką zalewamy luźno ułożone w pojemniku lub garnku kamiennym kawałki boczku..
Zamknięty pojemnik wstawiamy do lodówki. Codziennie przewracamy boczek.
Po czasie peklowania kawałki boczku płuczemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy.
Parzymy w temperaturze 70-75 st.C. około 20-25 minut.
Po sparzeniu wieszamy do osuszenia na kilka godzin.
Po czasie osuszania, wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny. Jeżeli przed wędzeniem boczki parzymy to podczas wędzenia nie podpiekamy już w wyższej temperaturze.
Boczki po zakończonym wędzeniu. Dołączyłem w osłonce białkowej trochę soli warzonej do uwędzenia, przydatna jest w kuchni.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Nic trudnego. Polecam samemu uwędzić. Sposób wędzenia w garnku opisałam w artykule o domowym wędzeniu w garnku.