Do góry

Dania główne Przepis na:

Bogracz

Dania główne

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5213

Dodano: 09.05.2012

Odsłon: 12950

Pyszne danie pochodzące z kuchni węgierskiej w mojej wersji.Proste w wykonaniu.

Składniki

  • mięso wołowe, 80 dag
  • ziemniaki, 80 dag
  • cebula, 1 szt
  • koncentrat pomidorowy, 200g
  • mąka, 3-5 łyżek
  • sól i pieprz, do smaku
  • kostki rosołowe (niekoniecznie), 2 szt
  • ziele angielskie, 3 szt
  • liśc laurowy, 3 szt
  • olej, 3 łyzki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę,obtaczamy w mące.

  2. Cebule kroimy w kostkę.Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę.

  3. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule,chwilkę smażymy,następnie dodajemy mięso wymieszane z mąką,obsmażamy razem na złocisty kolor.Tak aby mąka z mięsa się zrumieniła.

  4. Następnie dolewamy do całości wody ( ok 1l),ziele angielskie,liście laurowe i razem gotujemy ok 40min.Potem dodajemy sól i pieprz.Gdy mięso zmięknie należny dodać ziemniaki i ew.kostki rosołowe.

  5. Później dusić całość na małym ogniu ok kolejne 30 -40 mi aż wszystko zmięknie.

  6. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy i ew. doprawić sola i pieprzem.

  7. Gdy sos wydaje nam się za rzadki można go jeszcze podprawić mąką z woda lub odparować nadmiar sosu!

  8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 09 maja 2012 Uwieelbiam, ale u mnie robi się bez ziemniaków, ale z dużym dodatkiem papryki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń