Do góry

Desery Przepis na:

Bomba truskawkowa stracitella

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20681

Dodano: 11.04.2008

Odsłon: 19898

pyszny deser

Składniki

  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 śmietanki kremówki (1/2 l)
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 75 dag truskawek
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • całe truskawki i listki mięty do dekoracji
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Półokrągłą salaterkę wysmaruj tłuszczem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Truskawki przebierz, 50 dag włóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i mieszając gotuj aż cukier się rozpuści, wsyp galaretkę, zmiksuj. ochłodź. Mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i żelatyną. Odłóż 2/3 kremu, wymieszaj z czekoladą. Na spód salaterki wlej 1/3 kremu stracciatella zastudź. Na to wlej mus czekoladowy. Zastudź. Na nim ułóż resztę pokrojonych na połówki truskawek. Zalej białym kremem, a ten resztą kremu stracciatella. Ochładzaj przez noc. Rano wybij na paterę. Udekoruj truskawkami i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 27 kwietnia 2011 Czy można prosić o podanie ilości jogurtu? Deser jest świetny i chcę go wypróbować. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń