Do góry

Przekąski Przepis na:

BROKUŁ POD BESZAMELEM

Przekąski

Autor: EWAM

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 105

Dodano: 22.08.2008

Odsłon: 8994

Szybko, smacznie, tanio. Obiad, zakąska?, przystawka.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry szynki " mokrej " kroimy w słupki. Ser ( w plastrach ) kroimy w słupki. Jeżeli mamy w kawałku na tarce - grube oczka. Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy podzielone i umyte różyczki brokuła. Od razu zabieraj się do robienia beszamelu. Na patelce( bo jak na 2 osoby to nie musi być wielka patelnia) roztapiamy masło (ja używam masła w płynie) i podgrzewamy wsypujemy mąkę, mieszamy - tak, tak to zasmażka, do tego wlewamy mleko pomału, by nie powstały grudy ( jak są to poooo beszamelu) przyprawiamy Vegetą i po " zapyrkaniu" zdejmujemy z gazu. Brokuł gotuję niedużej niż 5 minut ale to nie norma musi się po prostu nie przegotować ( trzon twardy , główki miękkie to ideał). Odsączam. Układam na talerzy 3 - 5 różyczek w koło, wypełniając nią od góry powstałe miejsce na to szynka, ser, beszamel. Smakosze posypują wszystko jeszcze koperkiem suszonym lub sypką papryką. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń