Do góry

Dania główne Przepis na:

brokuły gotowane

Dania główne

Autor: iwonakuzminska1

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 214

Dodano: 16.06.2008

Odsłon: 3308

liczba porcji-2 czas przygotowania-30 minut stopień trudności-łatwe kaloryczność- niskokaloryczne koszt-tanie

Składniki

  • 2 róże brokułów średniej wielkości,
  • sól
  • cukier
  • masło zrumienione z bułką tartą
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • pikantny zimny sos (majonezowy,tatarski,czosnkowy,korniszonowy,pomidorowy lub inny)
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. opłukane brokuły wkładamy do gorącej wody z dodatkiem soli,cukru i masła,łodyżkami do dołu.Gotujemy przez około 20 minut (powinny być miękkie,ale nierozgotowane).Podajemy na gorąco: polane masłem zrumienionym z bułką tartą;na zimno:po lekkim przechłodzeniu w wodzie,w której się gotowały,odsączamy na sicie,układamy na półmisku,oprószamy pieprzem,kropimy sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą i polewamy pikantnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń