Do góry

Przekąski Przepis na:

Budyń po lwowsku z wątróbek drobiowych

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 04.03.2009

Odsłon: 1054

Marzyłeś o wycieczce do Lwowa?Teraz nie musisz ruszać się nawet z domu,wystarczy spróbować budyniu po lwowsku

Składniki

  • wątróbka drobiowa, 25 dag
  • pieczarki, 15 dag
  • tłuszcz
  • jajka ugotowane na twardo, 2
  • jajka surowe, 4
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • sól i pieprz
  • kilka listków sałaty marynowana papryka, korniszony i minikukurydza jako dodatki.
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu. Dodać oczyszczoną wątróbkę. Usmażyć, przestudzić. Następnie składniki zemleć razem z jajkami na twardo

  2. Wymieszać z żółtkami, a następnie delikatnie połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do wysmareowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Szczelnie zamknąć, Włożyć do większego naczania z wrzątkiem i w kąpieli wodnej gotować około 50 minut.

  3. Gotowy budyń, wyjąć, przełożyć na półmisek udekorowany sałatą. Fantazyjnie obłożyć piklami. Podawać zraz po przygotowaniu, z pieczywem jako dodatek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń