Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki

Śniadania

Autor: Hakmet

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 108

Dodano: 18.02.2010

Odsłon: 25386

Swojskie pieczywo, trzeba więcej?

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z łyżki maki, cukru drożdży i 100ml wody zrobić zaczyn. Zostawić do wyrośnięcia.

  2. Resztę składników dać do dużej miski. Dodać zaczyn, wyrobić. Zostawić na godzinę.

  3. Ponownie wyrobić, formować bułki i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Naciąć bułki nożem i zostawić do wyrośnięcia. Ja wkładam do zimnego piekarnika.

  4. Posmarować zimna woda-obficie i piec w temp. 180 stopni na złoto

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MamaFilipa 27 marca 2014 bułki bardzo dobre, robię je już kolejny raz, wszystkim smakują :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziara20011 17 stycznia 2013 właśnie upiekłam nie wyszły takie piękne kształtne ale chrupiące i pyszne na pewno będę robić częściej

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 16 marca 2012 takiego przepisu szukalam, buleczki wygladaja bardzo apetycznie, zaraz lece po drozdze i...do dziela:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 17 marca 2010 Tak kupiłam te zywe drozdze wolałam niryzykowac. :) A buleczki wyszly prepyszne. Juz sie rodzinka pyta kiedy znowu je upiekie. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hakmet 11 marca 2010 Szczerze mowiac, to nie mam pojecia Kuncia. Nigdy nie uzywam tych drozdzy w proszku. No chyba ze mam przepis ktory mowi o suszonych. jakos mam wieksze przekonanie do zywych. Ale one nie sa drogie , wiec moze lepiej kupic i nie kombinowac :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 09 marca 2010 A mam jeszcze jedno małe pytanko.
Jak mam drozdze w proszku po 7 g w kazdym to ile musze dac takich małych paczuszek??
Pytam sie bo dopiero zaczynam sie uczyc piec, wiec wole sie zapytac.
Bardzo dziękuje za odp.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń