Do góry

Desery Przepis na:

BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Desery

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 22.11.2009

Odsłon: 14146

Wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

  • mąka pszenna (+szczypta soli), 1 kg
  • masło rozpuszczone, 1
  • żółtka, 10
  • cukier, 10 łyżek
  • drożdże, 10 dkg
  • mleko ciepłe, 0,5 l
  • olejek rumowy lub arakowy
  • KRUSZONKA: mąka, 10 dkg, 10 dkg
  • cukier puder, 6 dkg
  • cukier waniliowy, 1
  • rozpuszczone masło, ok.6 dkg
  • NADZIENIE: ulubiona marmolada
  • jajo do smarowania, 1
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2 łyżki mąki sparzyc częścią mleka.

  2. Żółtka roztrzepac z cukrem, dodac olejek.

  3. Pokruszone drożdże rozrobic z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawic w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętośc.

  4. Do mąki dodac sparzoną, żółtka, drożdże, wymieszac, dodawac mleko i wyrobic na gładką masę. Gdy powstaną pęcherze dodawac masło. Dokładnie wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (musi się podwoic).

  5. PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.

  6. Z gotowego ciasta formujemy małe kształtne kule nadziane marmoladą. (By ciasto nie przyklejało się do rąk natłuszczamy dłonie ciepłym tłuszczem.) Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy kruszonką.

  7. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 30 października 2011 wyglądają na apetyczne , chyba się skuszę i zrobię,,,,,

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kiniusia183 07 grudnia 2010 KRUSZONKA: mąka, 10 dkg, 10 dkg- ile w końcu tej mąki??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 25 marca 2010 Myślę, że oszaleję na ich punkcie gdy upiekę je z marmoladą różaną!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 02 lutego 2010 bardzo się ucieszyłam z twojego przepisu to smak mojego dzieciństwa,pamiętam jak moja babcia takie robiła

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gos456 22 listopada 2009 wprost cudowne, ja jeszcze polecam takie same tylko z twarogiem:D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń