Do góry

Przekąski Przepis na:

buleczki drozdzowe;)

Przekąski

Autor: mysz204

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 452

Dodano: 16.01.2010

Odsłon: 27724

mieciutkie i pyszniutkie w sam raz na dlugie zimowe wieczory;)

Składniki

  • maka, 50 dag
  • drozdze, 5 dag
  • maslo, 8 dag
  • zoltka, 2
  • mleko, 1,5szkl
  • cukier, 10 dag
  • cukier wailiowy, 1
  • sol, szczypta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. maslo stopic i ostudzic. drozdze rozetrzec z lyzka cukru i pol szkl cieplego mleka i odstawic na 10 min. make przesiac dodac zoltka reszte cukru i mleka ,cukier waniliowy i szczypte soli. Wyrobic wlewajac pod koniec maslo. wyrobic i odstawic na 30 min.

  2. nastepnie cisto jeszce raz wyrobic rwac okragle kuleczki i formowac bulki( nadziewajac czym kto ma ochote) buleczki ulozyc na natluszczonej blasze odstawic na 15 min posmarowac rozmaconym jajkiem i posypac kruszonka( troszke maki,margaryny i cukru). piec ok 20-25 min w temp 180 st. SMACZNEGO;)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awepa 13 października 2011 Bułeczki są pyszne!!!Chociaż moje wyglądają bardziej jak drożdżówki z kruszonką:-)Ale smakują rewelacyjnie!!!!!Pozdrawiam i dziękuję za przepis :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ikaa 22 czerwca 2011 Bułeczki są pyszne:) Ja musiałam dodać więcej mąki bo drożdże za bardzo urosły:) Ale po upieczeniu rewelacja zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

m_isia1 05 maja 2010 świetne a ich smak to poezja:)pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

psyche 25 marca 2010 Świetny przepis! Zrobiłam i smak to poezja:).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 27 stycznia 2010 wiesz jesli ciasto jest takie dosc rzadkie to wiem ze trudno zrobic bulke ale wtedy sa takie delikatne po upieczeniu;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 27 stycznia 2010 dodałam, ale bałam się że będzie znów za twarde... Ale jakoś udało się upiec... w smaku super!!!!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 27 stycznia 2010 no takie jak dorodna mandarynka mleka tyle ile w przepisie;) jesli wyszlo ci lejace bylo dodac maki....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 27 stycznia 2010 A mlaka dokładnie półtorej szklanki? Może mniej? I jeszcze jedno pytanko: kuleczki jakiej wielkości robisz? (np. kiwi, mandarynki czy większe? Zeby wyszło ok 20 szt. z pół kg mąki???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń