Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe

Desery

Autor: bitedelite

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 30

Dodano: 24.06.2011

Odsłon: 33672

Przepis, który sprawdza sie za każdym razem, bułeczki są smaczne, najlepsze nienadziewane, posmarowane samym masłem lub jeśli ktoś woli na słodko, z nutellą, konfiturami owocowymi lub powidłami.

Składniki

  • mąka, 500 g
  • świeże drożdze, 15 g
  • ciepłe mleko, 250 ml
  • woda, 175 ml
  • jajko, 1 sztuka
  • Miękkie masło, 20 g
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1,5 łyżeczki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.

  2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło.Wlać drożdże.Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto.Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.

  3. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.

  4. Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.

  5. Piec 15 min. w temp. 180 ºC

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JUSTEK78 17 sierpnia 2012 A co zrobic z woda, bo nie jest napisane kiedy ja dodac?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń