Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ramach obowiązującej mody moje dziewczyny zażyczyły sobie bułeczek fitness. Nie pytajcie mnie po co, bo nie wiem. Ale mówisz i masz!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 244
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 24
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 244
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 24
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Składniki
Do letniego mleka pokrusz drożdże, dosyp cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Przesiej do miski mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodaj otręby, wlej pracujące drożdże i wyrób z jajkiem na elastyczne ciasto. Dodaj wody, aby ciasto nie było zbyt suche i dobrze się wyrabiało. Zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Ponieważ ciasto nie zawiera soli, rośnie szybko i mocno zwiększa swoją objętość. Kiedy będzie już dobrze wyrośnięte dodaj garść słonecznika i wyrób jeszcze raz.
Podziel ciasto na 10 kawałków, uformuj bułeczki, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (grzałki dolna i górna) wstawiając do niego naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i piecz ok. 20 minut.