Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I na śniadanie, i na kolacje... cieplutkie bułeczki najlepsze ze świeżym masełkiem
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
Składniki
W misce mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy to ze sobą i dolewamy wodę, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ze składników w misce wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Ciasto ponownie wyrabiamy i robimy z niego 7-8 kulek, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko każdą spłaszczamy. Na środku każdej bułki robimy tępą stroną noża wgłębienie prawie do spodu bułki. Pieczemy ok. 20 minut, aby bułki się zarumieniły, w temp. 200 stopni. Z podanej porcji wychodzi ok. 7-8 bułek.