Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki waniliowe, czyli vanilkove rohlicky

Śniadania

Autor: Ashira

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 664

Dodano: 10.07.2008

Odsłon: 2521

Specjał kuchni czeskiej.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Ostrożnie dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy migdały i cukier (aromat) waniliowy i sól. Po ukręceniu ciasta, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po wychłodzeniu ciasta, odrywamy części wielkości mniej więcej łyżki. Rolujemy je na walce o średnicy mniej więcej 1cm i lekko zaginamy brzegi, formując z nich podłużne bułeczki. Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, lekko wysmarowanym masłem. Bułeczki układamy około 1cm od siebie, gdyż w czasie pieczenia lekko napuchną. Pieczemy około 15 minut w 200 st., cały czas kontrolując. Podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem, najlepiej po przeleżeniu dzień-dwa w kartoniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Garfield 30 września 2008 Tak dla pewności się zapytam przed zrobieniem. Bez proszku do pieczenia lub drożdży?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

linusia 17 lipca 2008 PRZESMACZNE UPIEKLAM CHOC BYLY POTEM KLOPOTY Z PRZETRZYMANIEM JAKIS CZAS... OCALALO KILKA SA SWIETNE I GOSCIE MI NIE STARSZNI NIECH WPADAJA NIEZAPOWIEDZENIA A JA MAM PYCHOTKOWE CIASTECZKA

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń